Welkom bij de mooiste woonwinkels van Oost Nederland. We zijn elke zondag geopend in Oldenzaal en Nijverdal. Tot snel!

Klanttevredenheid9.4/10

Onderhoudsadvies & producteigenschappen

Je nieuwe meubels zijn met zorg ontworpen en gefabriceerd. Je wilt deze natuurlijk graag mooi houden, daarvoor dien je ze te onderhouden. Wij hebben deze pagina wat onderhoudstips voor je op een rijtje gezet. Dit hebben we samen met onze fabrikanten opgesteld zodat jij zo lang mogelijk kunt genieten van jouw nieuwe meubels.

Onderhoud van gestoffeerde meubels

Bankstellen, eetkamerstoelen, fauteuils en andere items in onze collectie zijn vaak afgewerkt met stof. Wij hebben veel verschillende stoffen in onze collectie en elke stof heeft zijn eigen product eigenschappen afhankelijk van het materiaal waarvan deze stof gemaakt is. Elke stof is voorzien van een etiket met daarop informatie over de stof. De verkoper neemt dit voor verkoop altijd met je door zodat je er van op de hoogte bent welke stof je kiest. De slijtvastheid wordt besproken, de gevoeligheid voor pilling en de lichtechtheid (verkleurging) wordt besproken bij verkoop, zodat je weloverwogen een keuze kunt maken uit de duizenden stoffen die mogelijk zijn.

Synthetische meubelstoffen

Dit zijn vezels die niet in de natuur voorkomen en dus kunstmatig zijn gemaakt door de mens. Voorheen werden er veel katoenen en linnen stoffen verkocht, of een combinatie hiervan. Dit zijn prachtige stoffen, maar ze zijn wat minder praktisch door verkleuring en gevoeligheid voor vlekken. Vandaar dat wij steeds meer synthetische meubelstoffen in onze collectie opgenomen hebben. Voorbeelden van synthetische stoffen zijn polyester, polyamide, polyurethaan en acryl. De vlekgevoeligheid en lichtechtheid is hiervan veel beter dan van natuurlijke vezels (zoals katoen).

Kötter Care

Wij adviseren altijd de gestoffeerde meubelen te laten behandelen door ons. Je krijgt dan gelijk 5 jaar garantie in verband met vlekken. Door het impregneren (wat onze vakmensen hier in onze werkplaats voor je doen) gaan vlekken er veel makkelijker uit, kijk hier voor meer informatie over Kötter Care.

Plooivorming van gestoffeerde meubelen

De eerste 3 maanden nadat de nieuwe bank of stoelen geleverd zijn noemen we de ‘inzit’ periode. In deze periode kunnen er plooien ontstaan doordat tijdens het gebruik de overtollige lucht uit de zit/rugkussens wordt geperst. De vulling zakt dan zo’n 10 tot 15% in. Hierdoor zal de bekleding minder strak komen te staan en kunnen er plooien ontstaan. Wij adviseren dan ook om alle zitplekken de eerste 3 maanden evenredig te gebruiken (of door kussens te wisselen indien mogelijk).

Plooivorming is helaas niet te voorkomen, als een bank of stoel te strak gestoffeerd wordt zou de stof scheuren. Plooivorming is een soort marge, de fabrikant houdt deze marge er bewust in om andere klachten te voorkoming. Plooivorming is dan ook geen klacht en simpelweg een eigenschap van een zitmeubel.

Verkleuring van gestoffeerde meubelen

Je dient altijd op te passen met zonlicht, stoffen gemaakt van natuurlijke vezels (bijvoorbeeld katoen en linnen) hebben veel last van verkleuring. Synthetische stoffen kunnen hier beter tegen, maar elke stof verkleurt door de invloed van zonlicht. Op de stofstalen in onze woonwinkels vindt je op de labels de lichtechtheid van de stof die je hebt uitgekozen, daar kun je zien of een stof gevoelig is voor verkleuring of niet. Echter ook hier geldt weer, elke stof is gevoelig voor zonlicht. Dus goede zonwering is belangrijk als de bank dichtbij een raam staat. Verkleuring van een bank valt niet onder garantie, het is immers een invloed van buitenaf en kan voorkomen worden door zonwering te gebruiken.

Pilling van gestoffeerde meubelen

Sommige meubelstoffen zijn gevoelig voor pilling, ook deze informatie vindt je op het label van de stofstaal in onze woonwinkel. Onze verkoper zal je hierop wijzen bij aankoop van je nieuwe bank. Pilling is een eigenschap van de stof en kan in meer of mindere mate optreden, het is het samenklitten van overtollige materialen op een meubelstof. Je kunt het zien door bolletjes op de stof, dit zijn als het ware opgerolde pluizen, haren of stof van bijvoorbeeld sokken, plaids of van de meubelstof zelf.

Pilling heeft zelden te maken met een productiefout en het is dan ook niet nodig om dit te melden, je kunt pilling namelijk eenvoudig zelf verwijderen met een pillingtondeuse. Om pilling te voorkomen adviseren wij het volgende:

  • Laat geen huisdieren op je bank of stoelen
  • Leg geen wollen plaids of kussens op de bank, deze geven een wrijvende werking en zijn vaak pluizig
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis, te droge lucht zorgt voor meer pilling, probeer de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60% te houden
  • Reinig wekelijks de bank door goed te stofzuigen met een speciale borstel voor meubels
  • Reinig de bank maandelijks met een vochtige doek om aanwezige haren te verwijderen
  • Gebruik geen kleefroller, aangezien deze kleefstof achterlaat en zo juist meer pilling veroorzaakt

Algemeen onderhoud van gestoffeerde meubelen

Denk eraan dat een bankstel een gebruiksvoorwerp is, dit heeft dan ook onderhoud nodig. Net zoals een auto die eens in de zoveel tijd door de wasstraat gaat en naar de garage moet. Een bankstel dien je wekelijks te stofzuigen met een zachte borstel. Losse zit en rugkussens dienen opgeschud te worden en indien mogelijk verwissel je ze een keer van plek.

Vlekken in gestoffeerde meubelen

Het kan zijn dat de gemorste vloeistof niet op de stof blijft liggen maar toch intrekt, echter dit betekent niet dat de vlek er niet meer uitgaat. Gemorste vloeistoffen dien je direct te verwijderen met een doek of tissue, vaste stoffen (zoals bijvoorbeeld mayonaise) dienen direct verwijderd te worden met een lepel. Daarna met een vochtige doek met warm water voorzichtig deppen, nooit wrijven! Wij adviseren om zowel voor bankstellen als voor eetkamerstoelen te kiezen voor de Kötter Care service, hiermee heb je 5 jaar garantie op vlekken. 

Gestoffeerde meubelen en huisdieren

Huisdieren kunnen jouw zitmeubelen beschadigen, wij adviseren dan ook om huisdieren niet op de bank of eetkamerstoelen te laten. Ook al zullen ze het stiekem doen als je niet thuis bent, probeer ze het af te leren. Wil je toch een bekleding die geschikt is voor jouw hond of kat? Kies dan voor een bank bekleed met afgedekt leder. Glad leder is makkelijk schoon te houden en de nagels van je kat kunnen er niet in blijven hangen. Microleder is een 2e optie. Houd je niet van leer, dan is velvet de 3e optie. Velvet (of velours) is één van de meest geschikte stoffen voor mensen met huisdieren. Het is heel sterk en neemt minder vuil op dan andere stoffen. 

Werking van houten meubelen

Veel van onze houten meubelen zoals eettafels, salontafels en diverse kasten worden gemaakt van massief hout. Voor deze meubelen worden houtsoorten zoals eiken en teak gebruikt. Onze teak meubelen worden vaak gemaakt van oud hergebruikt teakhout, dit hout is vaak al honderden jaren oud en heeft door de tand des tijds een mooie verweerde uitstraling. Echter teak en eikenhout hebben de eigenschap dat het kan gaan werken. Werken van hout is het krimpen en uitzetten door een wisselend vochtgehalte. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat uitzetten en logischerwijs hoe droger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat krimpen en dus scheuren.

Werking van hout voorkomen

Onze houten meubelen worden zo gemaakt dat werking mogelijk is, dus dat de constructies ervoor zorgen dat er speling is, dus dat het hout kan bewegen zonder dat het scheurt. De meeste meubelstukken vangen het werken van het hout dus zelf op zonder dat het kapot gaat. Echter je kunt hier zelf ook een belangrijke bijdrage aan leveren door de luchtvochtigheid in je woning op peil te houden. Het is belangrijk om (vooral in de winter) de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60% te houden. In de winter heb je namelijk vaak de ramen dicht en de kachel aan, daardoor wordt de lucht heel droog en krijg je kans op scheurvorming. Als de luchtvochtigheid te laag is kun je een luchtbevochtiger aanschaffen om deze weer op peil te krijgen. Een goede luchtvochtigheid heeft ook veel voordelen voor je gezondheid, dus het is niet alleen belangrijk voor je houten meubelen maar ook voor jezelf!