Welkom bij de mooiste woonwinkels van Oost Nederland. We zijn elke zondag geopend in Oldenzaal en Nijverdal. Tot snel!

Klanttevredenheid9.4/10

Versteend hout salontafels in verschillende afmetingen

Onze versteend hout salontafels zijn al jaren enorm populair. Wij hebben ons hierin gespecialiseerd en altijd meer dan 500 tafelbladen op voorraad. Qua afmeting begint dit bij 50 cm en onze grootste bladen zijn 130/140 cm.

Versteend hout salontafels zelf uitzoeken

Omdat versteend hout heel zwaar is kunnen we deze niet versturen. Die moeten echt bezorgd worden door onze vakmensen, of je kunt ze in ons magazijn in Oldenzaal ophalen. Het mooiste is dan ook dat je ze zelf uit kunt zoeken. Aangezien elk blad weer anders is, is dat een leuk klusje. Wij helpen je uiteraard graag.

We hebben verschillende modellen versteend hout salontafels. Zo hebben we ronde vormen, organische vormen en rechthoekige vormen. Daarnaast hebben we verschillende soorten stalen poten. Je kunt de tafel naar wens samenstellen. Een versteend hout salontafel ziet er prachtig uit als een set van 3, maar kan ook worden gecombineerd met andere salontafels. Deze tafel komt ook uitstekend tot zijn recht als bijzettafel naast je bank. De afmetingen variëren. Bij ons vind je uitsluitend handgemaakte meubels met oog voor elk detail.

Versteend hout is een bijzonder product

Versteend hout, ook wel bekend als fossiel hout, ontstaat doordat bomen bedolven raken onder dikke lagen vulkanische as. Deze as bevat diverse mineralen die in het grondwater oplossen. Het hout rot veel trager dan normaal omdat het niet in aanraking komt met zuurstof. Het grondwater impregneert het hout, en de mineralen worden afgezet in de houtcellen. Langzaam maar zeker vergaat het hout, waarbij de mineralen de plaats van de houtcellen innemen. Dit proces verloopt zo traag dat de structuur van het hout perfect behouden blijft. Hierdoor zijn de jaarringen goed zichtbaar, en experts kunnen zelfs de boomsoort identificeren. Het versteende hout uit Indonesië is voornamelijk afkomstig van de dipterocarpus boomsoort, die nog steeds in het tropische regenwoud van Zuidoost-Azië voorkomt. Er worden ook versteende delen van palmbomen gevonden. In Arizona en Madagaskar wordt araucaria, ook bekend als apenboom of slangenden, aangetroffen. Er bestaan ook andere soorten versteend hout, maar Kötter Living richt zich voornamelijk op de eerder genoemde variëteiten.

Versteend hout is heel oud

Het Indonesische versteende hout dateert meestal uit het Mioceen tijdperk, wat betekent dat deze bomen ongeveer 20 miljoen jaar geleden leefden. Op dat moment waren er nog geen mensen, maar de dinosauriërs waren al zo'n 45 miljoen jaar eerder uitgestorven. Versteend hout uit Arizona en Madagaskar is aanzienlijk ouder, namelijk zo'n 225 miljoen jaar. In die periode moesten de eerste dinosauriërs nog uit hun eieren kruipen. Dit versteende hout bestaat voor 100% uit steen. Versteend hout wordt wereldwijd in bijna alle landen gevonden. In de meeste landen, waaronder Nederland, is het echter niet bijzonder interessant, omdat de stukken klein zijn en de kleuren niet opvallend. In sommige landen wordt versteend hout echter in grote hoeveelheden, grote stukken en met mooie kleuren aangetroffen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Indonesië, de Verenigde Staten en Brazilië. Er zijn ook bekende "versteende bossen" waar toeristen kunnen wandelen, maar het is strikt verboden om stukken versteend hout uit deze parken mee te nemen. Het dichtstbijzijnde beroemde versteende woud bevindt zich op het eiland Lesbos in Griekenland, en het meest bekende park ligt in de staat Arizona in de Verenigde Staten. In Indonesië bevindt versteend hout zich vaak ondergronds. Wanneer een boer bijvoorbeeld tijdens het ploegen van zijn land op een stuk versteend hout stuit, roept hij experts in om zijn akker "te ontginnen". De mensen die de stenen uit de grond halen, delen de opbrengst met de eigenaar van het land. De stenen worden vervolgens verkocht aan bedrijven die ze verwerken. Kötter Living koopt versteend hout van deze bedrijven. Nadat de stenen uit de grond zijn gehaald, gaat de boer verder met het bewerken van zijn akker. Het landschap blijft dus onveranderd.

Bewerking van versteend hout

Versteend hout kan uitstekend worden gepolijst om de prachtige kleuren te onthullen. Het wordt gezaagd om stabiliteit te bieden en kan zelfs in plakken worden gesneden met zagen tot een diameter van drie meter. Grotere stukken worden met een draadzaag in plakken verwerkt. Het zagen en polijsten is tijdrovend en vereist vakmanschap. Het materiaal wordt zorgvuldig verpakt in kisten en verscheept in containers naar Nederland. Een container vol versteend hout weegt meer dan 20 ton en het duurt ongeveer vier weken voordat de container aankomt in de haven van Rotterdam.