fbpx
Kennisbank2020-09-04T19:44:35+00:00

Wauw! bekijk onze nieuwste stijlstudio, Landelijk nu >

Kennisbank

Welkom op de kennisbank pagina van Kötter Living. Hier vind je van allerlei handige informatie over de verschillende materialen, het onderhoud ervan en nog veel meer handige informatie voor je interieur.

(Zitkussen) Vullingen2020-09-04T19:32:33+00:00

Zitmeubels kunnen worden geleverd met verschillende soorten vullingen die elk hun eigen unieke eigenschappen hebben. Hieronder kun je een overzicht vinden van verschillende soorten vullingen en welk eigenschappen deze bezitten.

 • Polyether vulling, wordt gebruikt in de wat goedkopere bankstellen. Onze bankstellen hebben dit soort vullingen niet. Polyether bestaat uit polyurethaan schuim. Hier geldt: hoe hoger het soortelijk gewicht hoe harder het zitkussen wordt. Een nadeel van polyether is dat het snel in kwaliteit afneemt.
  Ook kan polyether kuilvorming veroorzaken. Een polyether kussenvulling met soortelijk gewicht van 35 gaat gemiddeld 5 jaar mee.
 • Koudschuim vulling, wordt gebruikt in de meeste bankstellen die wij verkopen. In tegenstelling tot polyether heeft koudschuim een veel hogere veerkracht. Om die reden gaat een kussenvulling van koudschuim veel langer mee dan polyether, ondanks dat het soortelijk gewicht hetzelfde is.
  De reden hiervoor is de onregelmatige celstructuur van het koudschuim.
 • Losse vulling, zoals bijvoorbeeld latex vulling. Over het algemeen zitten zitkussens met losse vulling fantastisch! Maar vaak veroorzaken ze na een paar weken toch een hoop ergernis. Het zitcomfort kan alleen behouden worden door de kussens regelmatig op te schudden. Na enige tijd moet het kussen zelfs elke dag worden geschud om het zitcomfort te behouden. Latex is een veerkrachtige vulling en ook diervriendelijk. Ondanks dit ontkomt u er toch niet aan om regelmatig de zitkussens op te schudden.
 • Donsvulling, vlokvulling en staafjesvulling. Veel zitmeubelen zijn ontworpen om lekker zacht in weg te zakken. Dit geeft een heerlijk comfortabel zitcomfort. De zitvulling bestaat meestal uit een aantal compartimenten die afzonderlijk worden gevuld met dons, polyethervlokken of -staafjes, of een
  combinatie van deze materialen. De gescheiden compartimenten voorkomen, dat de vulling zich kan verplaatsen van het ene gedeelte van het kussen naar het andere. Wel zal het materiaal zich in het gebruik verspreiden door het gedeelte waarin het zich bevindt.
  We bevelen van harte aan deze vullingen dagelijks op te schudden. Wanneer u dit achterwege laat, kan het zijn dat deze vulling, omdat deze gaat inzakken en plakken, niet meer in goede staat is terug te brengen. Vanzelfsprekend geven deze zachte vullingen aanleiding tot meer plooivorming dan andere ‘hardere’ vullingen. Dit is een bewuste keuze van de ontwerper, uw zitmeubel krijgt hierdoor een rijker, nonchalanter en speelser uiterlijk.
 • Bank met binnenvering, hebben onze banken niet of nauwelijks. Binnenvering bestaat uit conische veren die meestal ondersteund worden door nosagvering. Binnenvering is duurzaam, biedt een comfortabel zitcomfort en geeft een perfecte ondersteuning. Wordt voornamelijk gebruikt voor seniorenbankstellen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten vullingen en wat het beste bij jou past, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen je graag meer over de werking van de vullingen en wat wij veelal gebruiken voor onze meubels.

Ledersoorten2020-09-04T19:36:51+00:00

Wij krijgen regelmatig de vraag: wat voor soorten leder zijn er? Om je hierin verder te helpen hebben wij deze pagina ingericht. Er zijn namelijk verschillende ledersoorten, die verschillen in soepelheid, zachtheid en dikte. Enkele leersoorten:

Africa Leder

De verwerkte huiden zijn afkomstig van Europese runderen. Deze worden in een Italiaanse looierij chroomgelooid gevolgd door een plantaardige nalooiing. Daarna krijgt het leder een speciale behandeling met wax en olie. Het resultaat is een unieke ledersoort met een stoere uitstraling en toch een uitermate comfortabele, zachte “touch”. Africa leder is 1,3 tot 1,5mm dik. Het natuurlijke karakter wordt benadrukt door de mogelijke aanwezigheid van (genezen) littekens, hoornsteken, netebeten en door de prachtige kleurschakeringen. Africa leder is voorzien van een middelsterke beschermende finish en is beperkt vocht- en vuilwerend. Zoals alle natuurlijke ledersoorten kan Africa leder licht verkleuren door directe blootstelling aan (fel) zonlicht. Africa leder behoort tot de meest exclusieve en “rijke” leersoorten. Elke door ons verwerkte Africa huid is uniek. Wij adviseren je, afhankelijk van het gebruik, en naar je eigen beoordeling, na ca. 8 maanden de beschermlaag door middel van de bijgeleverde Waterstop impregneerspray te reactiveren. Met alle overige onderhoud aan het leder adviseren wij terughoudendheid. Africa-leather behoort in uitstraling tot het allermooiste leder.

Vintage Leder

Vintage is een modieus begrip, dat ook naar het leer is overgewaaid. Met Vintage leer worden meestal licht opgeschuurde huiden bedoeld, die met een wax- of olielaag zijn afgewerkt. Hierdoor krijgen ze een geleefd (vintage) uiterlijk. Wij adviseren je, afhankelijk van gebruik, en naar uw eigen beoordeling, na ca. 8 maanden het middel te behandelen met een onderhoudsmiddel geschikt voor Vintage leder.

Kenia Leder

Kenia leer is een (deels) geschuurde buffelhuid die is afgewerkt met aniline transparante kleurstoffen en een wax finish. Omdat het leer deels is geschuurd, heeft het een open structuur. Hierdoor voelt het heerlijk warm en zacht aan. Kenia leer heeft heel veel verschillende kleurnuances binnen één huid. De uitstraling verschilt van robuust tot zelfs fijn nubuck. Dit is geheel afhankelijk van de huid en niet van tevoren in te schatten door de winkelier. Houd bij jouw aankoop dus rekening met kleurverschillen, structuurverschillen en de eigenschappen van open leer. Kenia leer is gevoelig voor vlekken en verbleken. Je dient het vanaf het begin goed te onderhouden. Voor Kenia leder hebben wij onderhoudsproducten in ons assortiment. Wanneer je Kenia leer in de zon zet, zal het snel verbleken. Pas dus op met direct zonlicht!

Toledo leder

Toledo leder is van hoogwaardige kwaliteit en uitermate gebruiksvriendelijk. Het leder is door-en-door geverfd en voorzien van een beschermende finish met een Toledo nerf-prent. De finish werkt vuilafstotend en maakt het leer relatief ongevoelig voor gemorste vloeistoffen. Het leder is 1,2 tot 1,4mm dik. Leder is een natuurlijk product. Lichte huidbeschadigingen, huidplooien en vaag doorschijnende brandmerken accentueren de echtheid van het leder en onderschrijven het natuurlijke karakter. Elke door ons verwerkte Toledo-huid is uniek, jouw meubel dus ook!

L60 leder / Amazone leder / Atlantic leder / Tasan Leder

Op de onderste splitlaag van leer wordt een microvezel geperst dan wel verlijmd. De officiële benaming zou moeten zijn: leer met een toplaag van microvezel. De meest bekende soorten zijn Grizzly en Tasan. Door leer als drager te gebruiken, in plaats van stof, krijgt de microvezel meer “body”. De kwaliteit van deze “microvezel/splitleer” soorten is zonder meer goed te noemen. Dit leer is gevoelig voor verkleuring, plaats het meubel dan ook nooit direct in zonlicht.

Bij ons vind je diverse soorten leren bankstellen en (eetkamer)stoelen, die in diverse ledersoorten gemaakt kunnen worden. Dus of je nou opzoek bent naar een africa leder bankstel, toleledo leder bankstel of amazone leder bankstel, wij helpen je graag verder. Kom je voor een specifieke leren bank of stoel naar onze winkel? Dan kun je het beste ons van te voren even mailen of bellen, niet alle soorten leren banken en stoelen staan namelijk in onze woonwinkel in Oldenzaal.

Soorten meubelstof2020-09-04T19:39:26+00:00

Op deze pagina kun je meer lezen over de verschillende meubel stofsoorten en wat de verschillende eigenschappen zijn. Meubelstoffen zijn tegenwoordig in alle soorten, maten en varianten verkrijgbaar. Naar soorten vezels worden er drie hoofdgroepen onderscheiden:

Meubelstoffen van natuurlijke materialen
Meubelstoffen van halfsynthetische materialen
Meubelstoffen van synthetische materialen

Daarnaast zijn er tal van mengvormen, weefvarianten en dessineringen, van velours tot jacquard en van cretonne tot alcantara.

Meubelstoffen van natuurlijke materialen

Wol

Wol is de meest voorkomende dierlijke vezel en is afkomstig van het schaap. De vezel van wol is zeer dun en heeft de vorm van een hol buisje waar lucht in zit. Door de schubjes aan de zijkant laat wol zich mooi vervormen. Wanneer wol te warm wordt, krimpt het in elkaar of treedt er vervilting op. Wol is een sterk materiaal en laat zich goed reinigen. Tevens is het goed te bewerken en neemt het pigment goed op. De vezels zijn circa 10 tot 15 cm lang.

Cellulosevezels (plantaardig)

De bekendste stoffen die gemaakt worden uit plantaardige vezels zijn katoen en linnen. Ze zijn vaak mooi van kleur en uiterlijk en sterk. Beide stoffen hebben de eigenschap te kreuken en te pletten, maar dat is voor veel mensen juist de charme van deze stoffen.

Katoen

Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden. Katoen heeft van nature een draaiing in de vezel zitten, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Wanneer het materiaal nat wordt, wordt het juist sterker. Katoen is niet zo makkelijk te vervormen als wol. Het product is van oorsprong een beetje dof, de glans ontstaat door de lichtinval. Het katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit is snel en goed waarneembaar.

Linnen

Linnen is een zeer sterke, plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van een vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft een mindere draaiing dan katoen. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is nog sterker dan katoen en heeft nog meer kreukvorming.

Meubelstoffen van halfsynthetische materialen

Viscose

Viscose is uitgevonden door de Akzo in Arnhem. De viscosevezel wordt kunstmatig, via een chemische procedure vervaardigd uit vezels van houtcellulose.Hiertoe wordt eerst het hout verpulverd en vervolgens in een stollingsbad vermengd met chemicaliën. De vezel die zo ontstaat, staat ook bekend als kunstzijde, celvezel of rayon. Viscose is de goedkoopste, maar ook een minder sterke vezel. Daarom wordt het materiaal vaak vermengd met katoen (60% katoen en 40% viscose.). Andere nadelen van viscose zijn dat het erg brandbaar is en dat het fluweelachtige oppervlak gevoelig is voor aanraking en vocht. Na een aantal dagen gebruik zullen de kussens bekleed met een gladde viscose chenille bekleding, een ‘shabby’ uiterlijk krijgen. Dit geeft een veranderlijke en marmerachtige uitstraling, karakteristiek voor viscose en linnen.

Onderhoud viscose

Wanneer de pool van een stof met viscose nat wordt, moet het vochtige gebied zo snel mogelijk drooggemaakt worden met bijvoorbeeld een haardroger. Daarna de pool opborstelen zodat deze weer gaat oplichten. Strijk nooit de juiste zijde (bovenzijde) van de stof.

Meubelstoffen van synthetische materialen

Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten van de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. De synthetische vezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. Met sommige reinigingsmiddelen moet men oppassen, aangezien zij de vezels kunnen aantasten.

Nylon

Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is een zeer sterk materiaal en wordt vaak verwerkt met katoen of touw. Wanneer het materiaal warm wordt gaat het plakken. Nylon heeft weinig last van water en is goed te verven.

Polyester

Polyester is een gladde, ronde vezel waarin vaak al kleine zwarte puntjes voorkomen (geen mattering). Bij het afknippen van de vezel zal op deze plaats de vezel platter worden. Polyester wordt veel gebruikt als mengvezel bij katoen, wol en viscose.

Acryl

De acrylvezel is in verschillende doorsneden te vinden: de ronde vorm, de boonvorm, de haltervorm en de gelobde vorm. Bij de drie laatste vormen is een schijnlumen aanwezig. Vaak vertonen de vezels ook spleetjes in de lengterichting.

Polyamide

Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, die eventueel gematteerd kan worden. Er bestaat ook een getextureerde vezel. Deze vezel heeft een grotere elasticiteit en is volumineuzer. Polyamide wordt, gemengd met wol, veel gebruikt in gordijnen en meubelbekleding.

Bij Kötter kun je veel van de modellen banken en stoelen die je op onze website ziet naar eigen smaak voorzien van talloze stoffen. Ben je benieuwd naar wat een stof doet in je interieur, dan nodigen wij je graag uit in onze woonwinkel in Oldenzaal. Opzoek naar een specifieke stofsoort in combinatie met een bank of stoel, neem dan van te voren even contact op. Wij hebben namelijk niet alle modellen in verschillende stofsoorten staan in onze showroom.

Meubelstofeigenschappen2020-09-04T19:40:44+00:00

De eigenschappen van meubelstoffen zijn sterk afhankelijk van het type garen, de stofconstructie en de eventuele nabehandeling. Een aantal natuurlijke eigenschappen komt echter voor bij de meeste stoffen: shading, plooivorming, pletten en pilling.

Shading

Met shading of poolomloop wordt het ontstaan van schijnvlekken bedoeld. Deze grillige vlekken zien eruit alsof er met water op de stof is gemorst. Op de betreffende plaatsen liggen de polen niet overal in dezelfde richting. Afhankelijk van waar men naar het stofoppervlak kijkt, met de vleug mee of in de vleug, lijkt de stof donkerder van kleur. Met verkleuring heeft shading verder niets van doen. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nog niet vastgesteld hoe shading ontstaat. Shading wordt internationaal door de meubelbranche niet als fabricagefout gezien.

Plooivorming

Een nieuw stoffen zitmeubel is in het begin nog strak en steriel. Het heeft enige tijd nodig om gezellig en uitnodigend te worden. Door gebruik ontstaat er een légère effect, oftewel plooivorming. Dit komt voort uit de natuurlijke rek die in de stof aanwezig is. Tevens passen vulling en vering zich in de beginfase aan en lopen ca. 10% in stramheid terug om uiteindelijk op ongeveer 85% van de nieuwwaarde constant te blijven. In de praktijk resulteert dit in goed waarneembare plooivorming op alle gestoffeerde meubelen.

Pletten

Als gevolg van lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen stoffen (met name velours) gaan pletten. Bij pletten is het belangrijk om tijdig de bewuste plaats met stoom te behandelen of deze gedurende een half uur met een vochtige doek te bedekken, waarna in beide gevallen de stof met een zachte borstel, egaal met de vleug mee, moet worden opgeborsteld (niet toepassen bij synthetische stoffen.) Daarna tenminste 6 uur laten drogen (oppassen met te hoge temperaturen bij chenille, polyacryl en polyamide).

Pilling

Zogenaamde pilling wordt veroorzaakt door losse vezeltjes die door draaiende beweging gaan vilten of klitten. Het is een verschijnsel dat op den duur verdwijnt. Met een pluizenkam (verkrijgbaar bij de drogist) wordt over het algemeen een goed resultaat geboekt. Als een lus is stukgetrokken, trek deze dan nooit uit, maar werk deze naar de achterzijde van de stof. Bij poolweefsel (weefsel waarbij de draadjes omhoog staan) nooit vuile plekken eruit krabben; je trekt dan de pool eruit. Men kan de duurzaamheid en de eigenschap van een stof niet relateren aan de prijs. Zo zijn er dure stoffen en stoftypen waarbij in het gebruik bovenstaande eigenschappen optreden.

Hout(werking)2020-09-04T19:42:42+00:00

Op aarde groeien liefst 400.000 soorten hout. Zo’n 200 daarvan vinden hun weg naar de meubelindustrie. Elke soort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur en omdat hout een natuurproduct is, komen er ook binnen elke soort weer verschillen in kleur en structuur voor. Het hout voor de meubelindustrie is veelal afkomstig van naald- en loofbomen. Naaldbomen kenmerken zich voornamelijk door een snelle groei, waardoor het een zachtere houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn vurenhout en grenenhout. Loofbomen kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal harder is. Deze harde houtsoorten hebben elk hun eigen, karakteristieke nerfstructuur, die het hout een rijke, degelijke en luxueuze uitstraling geeft.Voorbeelden hiervan zijn eiken, noten, mahonie, berken, kersen, en tropische hardhoutsoorten als teak, bangkirai en sisam.

Afwerking van houten meubelen

 • Lak. Lak is de sterkste afwerking die er is. Het is sterker dan olie en sluit het meubel af met een beschermende laag. Lak is tevens makkelijk schoon te maken, je kunt het meubelstuk nat afnemen. Een gelakt meubelstuk heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan een meubel die in de olie is gezet. Als je echter beschadigingen hebt is dit lastiger bij te werken. Dan kan het alleen door opnieuw schuren en lakken hersteld worden. 95% van onze meubelen worden behandeld met een ultra matte lak laag. Dit wordt in onze werkplaats gedaan en het meubel krijgt dan 3x lagen 2-componentenlak.
 • Olie. Je kunt je meubelstuk ook met olie behandelen. Olie heeft als voordeel dat krassen en beschadigingen eenvoudig bijgewerkt kunnen worden, bij een gelakte tafel is dit moeilijker. Met een olie kun je krassen met een doekje met de juiste olie daarop bijwerken.
 • Was. Vroeger werden veel meubels afgewerkt met een waslaag, het meubel krijgt daardoor een hele mooie verweerde uitstraling, maar nadelen
  zijn: onderhoud, het biedt weinig bescherming en de waslaag kan afgeven aan kleding. Tegenwoordig worden nog maar weinig meubels met was
  afgewerkt.
 • Beits. Beits is geen bescherming, maar eigenlijk alleen bedoelt om het meubel te kleuren. Na het beitsen wordt er vaak voor 1 van de bovenste 3 afwerkingen gekozen als eind afwerking.
  Onbehandeld. Een meubel is onbehandeld vaak nog het mooist. Echter de kans op vlekken is groot! Je kunt de meeste meubelen bij ons onbehandeld bestellen, maar wij geven dan geen garantie op vlekken.

Werking van hout
Iemand die niet accepteert dat een houten meubelstuk “werkt” onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid, moet geen houten meubel nemen. Iemand die accepteert dat een houten meubel “werkt” maar het liefst zo weinig mogelijk, heeft zelf de mogelijkheid om het “werken van het hout” te minimaliseren. Minimale “werking” kan worden bereikt door bijkomende maatregelen te nemen om het omgevingsklimaat zo goed mogelijk op hetzelfde peil te houden. De luchtvochtigheid moet circa 55% zijn om de werking van het hout tot een minimum te beperken. In sommige gevallen is het voldoende om waterbakjes te plaatsen op de verwarming. Helpt dit echter niet dan adviseren wij een luchtbevochtiger.

Afspraak maken

  CBW-erkend

  * Wij maken geen misleidende reclame
  * Wij geven een product garantie van 2 jaar
  * Wij hanteren de algemene voorwaarden van het CBW
  * Wij garanderen een onpartijdige klachtafhandeling via de Geschillencommissie